Spotkanie autorskie - Jarsław Kret

8 maja 2017 r. zawitał do Krupskiego Młyna popularny dziennikarz, prezenter telewizyjny, pisarz - pan Jarosław Kret. „Pan od pogody” mówił nie tylko o ociepleniu klimatu, o kulisach pracy w telewizji, o przenikaniu się kultur i potrzebie obalania stereotypów. Zgromadzeni w sali mieszkańcy z uwagą słuchali przez dwie godziny gościa.  „Swoją” Ziemię Świętą przedstawił za pomocą pięknych i poruszających zdjęć. Zabrał wszystkich w duchową podróż do miejsc mistycznych, które niestety dzisiaj stają się częścią biznesu turystycznego. Pokazał w jaki sposób sacrum przeplata się z profanum, a miejsce, gdzie dziś jest stacja Drogi Krzyżowej, za rok może być sklepem, a za dwa lata – kantorem…  Każdy z nas może po swojemu odbyć tę podróż, z dala od tłumu i zgiełku. Wystarczy tylko czasem zatrzymać się, znaleźć moment na refleksję i kontemplację, przeżyć tę podróż dostrzegając prawdę, piękno. Bowiem całe mnóstwo miejsc świętych ma charakter umowny, domniemany.

Zakończeniem spotkania były oczywiście autografy, które autor chętnie składał na swoich książkach oraz wspólne, pamiątkowe zdjęcia.

Jarosław Kret

Urodzony  w 1963 r. w Warszawie. Dziennikarz telewizyjny i fotoreporter. Z wykształcenia egiptolog. Autor licznych reportaży i filmów dokumentalnych o tematyce podróżniczej. Od 1992 r. współpracuje z telewizją. W latach 1993-1995 pracował jako dziennikarz i reporter, a przez rok był prezenterem Teleexpressu. Prowadził autorskie programy tj. "Klub Podróżników", "Kino Klubu Podróżników" w Warszawskim Ośrodku Telewizyjnym.
Współtworzył polskie wydanie magazynu National Geographic. Od 1997 r. jest członkiem The Explorers Club. Od 2009 r. prowadził nadawany w TVP Info program podróżniczy "Planeta według Kreta". Od 2002 r. na antenie TVP prowadził prognozę pogody.

Bibliografia:
Kret na Pogodę (G+J Gruner+Jahr, 2005)
Moja Ziemia Święta (Bernardinum / Agora, 2006)
Ziemia Święta (Pascal, 2007)
Madagaskar (Pascal, 2008)
Moje Indie (Świat Książki, 2009)
Planeta według Kreta (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011)
Polska według Kreta (Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012)
Mój Egipt (Świat Książki, 2011)
Planeta według Kreta (PWN, 2011)
Polska według Kreta (PWN, 2012)
Podróże kulinarne z Jarkiem Kretem. Kuchnia indyjska (Olimp Media, 2013)
Mój Madagaskar (Świat Książki, 2014)
W Ziemi Świętej (REBIS, 2016).

film ze spotkania